Anja Carr. Sensing something slimy under the shoes. Skånes konstförening

(Published in Sydsvenskan 13 February, 2016)

anuq_04AnjaCarr2015small
En fluffig, grön tusenfoting med människoarmar och -ben ligger på golvet. Från en kroppsöppning löper ett spår av rosa exkrement över golvet.

Konstnären Anja Carr är verksam i Oslo där hon också driver ett galleri med namnet ”Pink Cube”. Där ska den illrosa väggfärgen vara uppblandad med diverse kroppsvätskor, utvunna vid en hemlig performance.

Ett genidrag – inte minst pr-mässigt. När hon för första gången nu ställer ut i Sverige är det med en blandning av foto och installationer baserade på performanceverk.

Fotografierna i serien “Moments (Act 1-13)” är mer än bara dokument från live-event. De har bildmässiga kvaliteter som ger dem narrativ potential och gör dem intressanta utöver leken med det bekanta och godartade kontra det groteska.

I ett av fotografierna rider en vuxen Pippi Långstrump på en tämligen uttjänt Lilla gubben; i ett annat sitter en rosafluffig kanin (?) på en flygel och äter morötter.

Installationen “Spirit Talk” (2016) består av två My Little Pony -kostymer hopsjunka kring en ouija-bräda som i performanceverket användes för att framkalla ponnyandar. Jag läser i galleriets text att det finns en utbredd nätgemenskap bland vuxna män som är fans av de pastellfärgade plasthästarna. Med fulländad fingertoppskänsla undersöker Carr fritt frågor kring kroppen, äckel och det infantila kontra vuxenidentitet, allt med en skicklig, godisfärgad estetik.